سختی آب را به دو قسمت دائم و موقت تقسیم نمودند که در آن سختی موقت را می توان با جوشاندن آب حذف نمود و سختی دائم فقط با مصرف مواد شیمیایی ممکن است کم و یا حذف گردد امروزه سختی را به دو قسمت کربناتی و غیر کربناتی تقسیم نموده اند. سختی کربناتی از کربنات ها و بیکربنات های کلسیم و منیزیم و سختی غیر کربناتی شامل سولفات و کلرور این دو فلز است.
سختی گیر آب یکی از تجهیزات بسیار کاربردی تصفیه آب به خصوص در سیستمهای تصفیه آب ورودی ساختمان است که به وسیله فرآیند تبادل یونی، عوامل ایجاد سختی آب مانند کلسیم و منیزیم را از آن حذف میکند. هدف استفاده از سیستمهای سختی گیر، حذف مشکلات شایع به وجود آمده توسط آب سخت است. سختی آب سبب ایجاد رسوب در سیستم لوله کشی منزل شده که نتیجه آن گرفتگی لولهها و کاهش فشار آب است. سختی آب همچنین سبب کاهش چشمگیر طول عمر وسایلی نظیر ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، دستگاههای قهوهساز و نیز یخساز میشود. مشکلات ایجاد شده در اثر سختی آب با افزایش درجه حرارت آب بیشتر بروز پیدا میکنند. هرچه درجه حرارت آب بیشتر باشد، رسوبات ناشی از کلسیم و منیزیم موجود در آب بیشتر میشوند.
بدون سیستم سختی گیر، ماشین لباسشویی برای از بین بردن لکه لباسها نیاز به مواد شوینده بیشتری دارد. ظروف شستهشده توسط ماشین ظرفشویی همواره لکه دارند. دوش حمام رسوب گرفته و شامپو و صابون به سختی در آب حل میشوند. استحمام با آب سخت سبب خارش و خشکی پوست و همچنین ریزش مو میشود. مشکلات ناشی از آب سخت بسیار فراوانند که برای حل آنها نیاز به صرف وقت و هزینههای بسیار گزافی است؛ اما بهترین راه برای مقابله با آن استفاده از سیستمهای سختی گیر آب است.